Wpływ migracji na demografię i rynek pracy.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem konwersji materii, który pozwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochÅ‚onąć cukry z soku z winogron, żeby oswobodzić dwutlenek wÄ™gla i alkohol etylowy, jaki pozostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni siÄ™ w zależnoÅ›ci od typu winogrona oraz warunków. Na przykÅ‚ad w winach stoÅ‚owych jest miÄ™dzy 7 a 14 procent, w winach musujÄ…cych, 11 a 13 procent, w sherry pomiÄ™dzy 16 a 18 procent. NajczÄ™stszym metodÄ… w celu uzgodnienia zawartoÅ›ci alkoholu w winie jest zmierzenie jego temperatury wrzenia – dowiedz siÄ™ wiÄ™cej na witrynie wina. Wina majÄ… co wiÄ™cej niewielkie iloÅ›ci innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie sÄ… one otwartym skutkiem fermentacji, ale hydrolizy pektyn (odkrywajÄ…cych siÄ™ w skórce winogrona) za wsparciem dziaÅ‚ania enzymów. Ponieważ pektyna znajduje siÄ™ bardziej w skórce aniżeli w soku, biaÅ‚e wina zawierajÄ… mnóstwo mniej alkoholu metylowego aniżeli wina czerwone. W co niektórych wypadkach siÄ™ podgrzewa sok, by usunąć tÄ… kompozycja metylowÄ…, chociaż w takiej iloÅ›ci nie jest ona wroga dla organizmu.
1. Poradnik
2. Portfolio
3. Przeczytaj to
4. Dowiedz siÄ™ teraz
5. Porady